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Private Letter Ruling 201122033

A taxpayer we will call “Ben” maintained a Traditional IRA and decided 
to request a conversion of funds to a Roth IRA in December 2008.  He did 
not receive confirmation of that conversion or a Form 1099-R reflecting the 
transaction prior to the due date for filing his 2008 tax return.

Ben assumed that the Roth conversion was not completed and prepared his 
tax return accordingly.  He again looked at doing a Roth conversion in late 
2009 and, to his shock, discovered that the 2008 conversion had been 
completed.  He received his Form 1099-R for 2008 late in November 2009, 
after the date to recharacterize the conversion had passed.  Ben filed a PLR 
requesting time to recharacterize his 2008 conversion back to a Traditional 
IRA.

IRS agreed and granted his request based on the Financial Institution’s 
failure to provide a timely Form 1099-R, making it impossible for him 
to elect to recharacterize his Roth IRA conversion before the date 
prescribed by law.

LESSON TO LEARN:
Even though the PLR was granted, Ben should have followed up on the 
conversion instead of assuming it had not been completed.  It is even more 
crucial to follow up on conversions and recharacterzations that are done 
late in the calendar year.  A recharacterization after the due date cannot be 
completed without IRS approval through the PLR process (the IRS fee is 
$4,000).  These recharacterizations will continue to be approved for advi-
sor/custodian errors as in this case.  They will generally not be approved for 
taxpayers who want to recharacterize because account balances have 
declined, or they find they cannot pay the tax bill.

July Key Focus Ruling to Remember

Monthly IRA Updates

 

IRAs and Special Needs Trusts
The July issue of Ed Slott’s IRA Advisor Newsletter hammers 
into a specialized topic, IRAs and Special Needs Trusts. A 
court case and several Private Letter Rulings are discussed, as 
well as an advisor action plan in this area and IRA Trust Rules 
for Special Needs Trusts (Discretionary Trusts). 

Keep this Ed Slott quote in mind as you read through this 
month’s issue: “Not every client has special needs issues, 
but every advisor will have a client who does.”
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Question of the Month: Does My Son Need Earned Income to Open a Roth IRA?

Q: My son is 15 years old and started mowing lawns this summer.  I want to open a Roth IRA for him, 
but the employer wants to pay him under the table.  Do I have to tell the employer to take taxes out so 
my son can open a Roth IRA and create tax-free savings for life?

A: The regulations state that you MUST have reportable earned income to make a Roth IRA 
contribution.  Mowing lawns would constitute earned income.  Check with your income tax preparer 
to determine how the earned income should be reported.  This is a great idea, as you are beginning 
the retirement planning process at a very early age, and opening a Roth IRA at such an age creates a 
longer time frame for tax-free savings.

READ MORE ABOUT THIS ISSUE IN JULY’S ISSUE OF ED SLOTT’S IRA ADVISOR NEWSLETTER

Your IRA or Roth IRA is Included In Taxable Estate

Many taxpayers believe that because they have already paid the 
income tax on Roth IRAs that the Roth IRA balance will not be 
included in the estate for estate tax purposes.  Many also believe 
that when you have a trust named as a beneficiary of the IRA or 
Roth IRA, that this will not be included as part of your taxable 
estate. 

Both of these beliefs are wrong.

Your IRA or Roth IRA will be included as part of your taxable 
estate at your death.  That, in itself, does not mean that your IRA 
will be taxable.  The estate tax exemption for 2011 and 2012 is 
$5,000,000 per person and is portable to the surviving spouse.  
Only IRA owners with estates of more than $10,000,000 will pay 
federal estate tax if they die in these two years.

Where does it say this?  Private Letter Ruling (PLR) 200230018 
lays it all out for you.  It includes mention of Code Section 
2001(a) that imposes the estate tax on every citizen or resident 
of the United States.  Section 2031 states that the value of all 
property is included in the estate, and Section 2033 provides for 
the inclusion of partial interests in the estate.  Section 2039(a) 
and (b) deal with annuity payments. It concludes that IRAs are 
includable in the taxable estate.

IRS Publication 590, Individual Retirement Arrangements 
(IRAs), also includes a section on estate tax where it states that 
IRAs are includable in the gross estate of a decedent.  The 
introduction to the Roth section of this publication also states that 
the same information applies to Roth IRAs unless noted in the 
Roth IRA section.  Therefore, the estate tax inclusion applies to 
Roth IRAs as well as Traditional IRAs.
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